Activiteiten

Bij de VGSD doen we veel verschillende soorten activiteiten. We hebben bijna elke donderdag een activiteit, waarna we gezamenlijk naar soos gaan om een lekker biertje, wijntje of fris te drinken met elkaar. Daarnaast zijn er ook nog andere activiteiten door het jaar heen. Hieronder staat een lijst met de verschillende activiteiten.

Kringen

Een belangrijke activiteit van de VGSD is de tweewekelijkse Bijbelkringavond, waar groepjes van ongeveer zes personen samen eten, Bijbellezen, zingen en bidden. Er wordt gepraat over verschillende onderwerpen aan de hand van het bijbelkringboekje. Dit boekje wordt samengesteld door de bijbelkringcommissie (BKC). Een voorbeeld van deze boekjes kun je hier vinden. De onderwerpen variëren van ‘Openbaring’ tot ‘Heiligheid’ en ‘Salomo’.

De onderwerpen worden ingeleid door een plenaire bijbelstudie (PBS). Een spreker – bijvoorbeeld een dominee, theoloog, IFES-stafwerker of oud-lid – komt dan een lezing geven over het onderwerp. Hij of zij deelt daarin eigen ervaringen, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Door de serieuze insteek en de gezellige sfeer spelen de bijbelkringavonden een belangrijke rol in de persoonlijke ontwikkeling van de leden. Daarnaast leer je de mensen van je kring goed kennen en zo ontstaan hier ook echte vriendschappen.

Avond van Zang en Gebed

Zo een vier keer per jaar hebben wij een AZG, een Avond van Zang en Gebed. Waar we met de hele vereniging God lofprijzen, bezingen en tot Hem bidden. Onder leiding van onze eigen band zingen we een aantal liederen en hebben we een korte overdenking met elkaar. Een prachtige activiteit om samen als vereniging onze Heer te aanbidden. Één van deze avonden is een broeder-AZG, waarbij we een AZG hebben met de andere christelijke studentenverenigingen in Delft.

ALV's

ALV staat voor Algemene Leden Vergadering. Een ALV werkt ongeveer zoals de Tweede Kamer vergadert. Hier worden dus de belangrijke besluiten genomen voor de vereniging, zoals de ledeninstallatie, plannen presenteren en het beleid goedkeuren. Maar net als in de Tweede Kamer worden hier ook voorstellen ingediend, meestal met een ludieke toon. Waardoor de lange vergaderingen toch erg leuk blijven. Denk bijvoorbeeld aan een brief sturen naar de koning, het regelen van hamburgers omdat leden honger hebben om 2 uur ‘s nachts etc.

Soos

Soos is met haar gezelligheid, gastvrijheid, en gelegenheid voor goede gesprekken het kloppende hart van de vereniging. Elke donderdagavond zijn we als VGSD te vinden op onze Soosboot. Deze boot ligt in de Nieuwe haven aan de schie. Regelmatig wordt soos door een commissie, jaargroep of dispuut voorzien van een bepaald thema, met alle aankleding en attributen van dien.

Kom vooral een keer langs om het zelf mee te maken, je bent van harte welkom!

Bar staan op soos!

 

Lezingen

Ongeveer 4 keer per jaar hebben we een academische lezing. Onze Programma-Commissie bedenkt twee halfjaarthema’s waarin de academische lezingen worden gegeven en regelt hier vervolgens de sprekers voor. Ze zijn bedoeld om onze kennis te verbreden en te prikkelen om hierover na te denken. Zo zijn er lezingen gegeven over hedonisme, Tolkien, criminologie enz. Veel van de lezingen krijgen een interactieve invulling, waardoor het zelfs voor de kortste spanningsbogen interessant blijft om te luisteren.

Lezing Reinier Sonneveld

Verenigingsmaaltijden

Naast dat onze kasten elke avond met elkaar eten, eten we ongeveer eens per maand samen als vereniging voor een activiteit. Hiervoor koken een paar leden een heerlijke maaltijd of kookt elk huis een prachtig gerecht. Hierna kunnen we met z’n allen heerlijk genieten en een goede tijd samen hebben.

Daarnaast hebben we ook het jaarlijkse kerstdiner waar we allemaal in onze foute kerstkleding bij elkaar komen. Met de kaarsen op tafel, het eten op de gourmetstellen en de wijn in de glazen kan er goed kerst gevierd worden.

Maïzena

Het zit al een beetje in de naam, maar maïzena activiteiten hebben als doel om nog meer verbondenheid binnen de vereniging te creëren. Hierbij worden vaak studentikoze spellen gedaan. Zo hebben we een keer een autorally gehad waarbij we een route moesten afleggen en opdrachten uitvoeren voor punten onderweg. Of spelshows, zoals miljoenenjacht of ik hou van Holland met een studententwist.

Werkgroepen

Naast onze studie en het geloof is het ook erg leuk om nieuwe dingen te ontdekken en over nieuwe onderwerpen na te denken. Hiervoor hebben wij zo een twee keer per jaar een werkgroepsronde van drie avonden waarin leden zelf een onderwerp voorbereiden om met een paar andere leden dieper in te duiken. Denk hierbij aan een boek lezen, geluidsversterker in elkaar zetten, leer bewerken, voedingswaarden in ons voedsel of leren over vuurwapens.

Dies Natalis

De historie van onze vereniging begint op 23 maart 1961. Elk jaar vieren we deze verjaardag, ook wel de Dies Natalis genoemd. Dit doen wij door een groot gala te houden met een uitgebreid diner en een episch feest, dit alles georganiseerd door de diescommissie. Dit is bij uitstek het hoogtepunt van het jaar waar we tot de vroege uurtjes op de dansvloer staan met onze zusters en broeders.

 

Lustrum

Een lustrum is een viering van een 5-jarig bestaan. Dan pakken wij extra groots uit om feest te vieren. Het hele jaar door worden er extra activiteiten georganiseerd zoals ons eigen bier brouwen, weerwolven over meerdere dagen etc. Daarnaast staat één week speciaal in het teken van het lustrum, waarin er dagelijks prachtige activiteiten worden georganiseerd om eens extra gek te doen. En uiteraard kan een mooi feestje daarbij niet ontbreken!

Daarnaast gaan we dan ook met de hele vereniging op lustrumreis naar het buitenland. Afgelopen keer gingen we massaal naar Porto waar we heerlijk hebben gegeten, port hebben geproefd in één van de porthuizen en genoten van het heerlijke Portugese weer. Oftewel, dit wordt één van de beste herinneringen van je studententijd.

 

Sporten

Binnen de vereniging zijn er verschillende groepjes die samen sporten. Zo hebben we een voetbalteam die elke maandagavond een competitiewedstrijd speelt tegen andere studententeams uit Delft. Maar ook zijn er leden die samen zwemmen, wielrennen of hardlopen. Of die samen op wintersport gaan, in de zomer samen gaan hiken of samen een paar dagen gaan zeilen.

Weekenden

Zo een vijf keer per jaar gaan we op weekend met elkaar. Deze weekenden zijn prachtige momenten om met je vrienden en vriendinnen de mooiste momenten mee te maken. Zo gaan we jaarlijks op een eerstejaarsweekend, waar samen wordt gegeten, spelletjes gespeeld en geborreld. En uiteraard mag de brascompetitie niet ontbreken. Ook wordt er elk jaar een zeilweekend georganiseerd waar we de Friese wateren onveilig maken en savonds overnachten op de eilandjes met een kampvuur.

Ook ga je elk jaar met je kring een weekend weg om gezellig je kring beter te leren kennen. En als je echt voor de volledige studentenervaring wilt gaan, dan ga je mee op liftweekend. Naar Zuid-Duitsland kamperen zonder reiskosten en met epische verhalen!

Maar het meest fantastische weekend is toch wel het PaasCongres van VGS-Nederland. Samen met alle zusterverenigingen reizen we af naar een oud klooster om daar een weekend lang de amicaliteit.