F.A.Q.

Hoe word ik lid?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je in te schrijven. Je kan je bijvoorbeeld inschrijven als je aanwezig bent op een activiteit of soos. Daarnaast is het ook mogelijk je via de website aan te melden.

Kan iedereen lid worden? Wat zijn de lidmaatschapseisen?

Alleen mensen die aan de TU Delft, Haagse Hogeschool Delft of InHolland Delft staan ingeschreven, kunnen lid worden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze leden een kennismakingstijd doorlopen bij onze vereniging. Deze kennismakingtijd start met het novitiaat, waar verderop meer over valt te lezen.

De VGSD is een gereformeerde vereniging en daarom vragen we bijvoorbeeld dat je instemt met dat de Bijbel Gods woord is, zoals dit ook wel beschreven wordt in de drie formulieren van Eenheid. Voor eventuele vragen kun je mailen naar pr@vgsd.nl

Ik zoek nog een kamer, kan de VGSD mij helpen?

De meeste VGSD’ers wonen samen in een huis met meerdere leden (de kasten). Hier wordt een met regelmaat verhuisd en er komt dan vaak een plek vrij voor nieuwe leden zoals jij! Op deze website staan alle kamers die binnenkort ruimte hebben voor nieuwe huisgenoten. Hier kan je ook aangeven als je wilt langskomen voor een instemming. Mocht je graag nog wat meer informatie willen of de kamers, of wil je op de hoogte worden gehouden over het kameraanbod, stuur dan even een mailtje naar pr@vgsd.nl

Ik ben onder de 18, maakt dat uit?

Iedereen die ingeschreven staat bij de TU kan lid worden, dus ook als je onder de 18 bent.

Hoe ziet mijn eerste jaar bij de VGSD eruit?

In het eerste jaar van je studentenleven komt er een boel op je af. Een nieuwe stad en misschien wel op kamers, met alle vrijheden en verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. De VGSD wil graag dat je op je plek zit in Delft en binnen de VGSD zelf. Daarom vinden we het belangrijk dat je goed kennismaakt met de vereniging. Als eerstejaars mag je alle activiteiten bezoeken, en word je uitgenodigd bij verschillende “kasten” (studentenhuizen) om de leden te leren kennen. Bezoek je de activiteiten en ga je mee op de weekenden, dan zal je je snel goed op je gemak voelen bij ons.

Ik ken het ‘gereformeerde wereldje’ nu wel. Is de VGSD wel iets voor mij?

We snappen dat je deze vraag kunt hebben. Wij zijn ervan overtuigt dat de VGSD je verwachting zal overtreffen en dat het niet zo is dat je er geen verdiepende discussies kunnen zijn over het geloof. Onze leden hebben behoefte de wereld te ontdekken met een open houding. Elk lid heeft natuurlijk zijn eigen mening en zo kan men nog steeds hele interessante discussies hebben over het geloof. Oppervlakkig blijft het dus zeker niet! Verder is de sfeer lastig in woorden uit te leggen, kom dus vooral even kennismaken tijdens een van onze Open Avonden.

Zijn er veel verplichtingen?

Om de week op dinsdagavond hebben wij standaard onze bijbelkringavonden, hiervan wordt verwacht dat je daarbij bent. Verder is er bijna elke donderdagavond een activiteit, met aansluitend een borrel op de soosboot. Deze borrel is niet verplicht, maar wel een leuke gelegenheid om iedereen weer even te zien en op de hoogte te blijven van wat er gebeurd. Voor de rest geldt er wat in de beschrijving van het eerste jaar ook al genoemd wordt: hoe meer tijd je investeert, hoe meer contacten bij de vereniging je op doet en hoe meer plezier je hieraan zult beleven.

Is de VGSD te combineren met je studie?

Een vaak gehoorde reden om niet (of pas in het tweede studiejaar) lid te worden van een studentenvereniging is de veronderstelling dat een vereniging je studie negatief beïnvloedt. Maar hier wordt iets vergeten: wij zijn allemaal studenten en moeten allemaal studeren! Sinds de invoering van het BSA (bindend studieadvies) is er steeds meer druk op de studie komen te liggen. Het halen van je BSA heeft prioriteit. Om genoeg studietijd te garanderen vinden de meeste VGSD-activiteiten ‘s avonds plaats. Overdag is er zo genoeg tijd om te studeren. Zeker in het eerste jaar wordt er veel rekening gehouden met de tijd die het studeren kost. Juist in de tentamenperiodes staat studeren voorop: er worden minder activiteiten georganiseerd om daarna weer los te gaan!

Ook is er een studie kameraad voor elke eerstejaars. Deze mensen zijn er speciaal voor jou om je te helpen met je studie. Ze hebben/doen dezelfde studie (gedaan) als jij en weten dus wat lastige punten kunnen zijn in jouw studie. Zo kan je met al je vragen over je studie kwijt bij jouw studiekameraad.

Daarnaast is er in de de VGSD het patronen-systeem, waar je als eerstejaars een vader of moeder “krijgt” uit de vereniging, veelal met dezelfde of een vergelijkbare studie. Met hem of haar spreek je bijvoorbeeld af om samen te eten of iets anders te doen. Een patroon is er dus echt voor jou om je een beetje te begeleiden in de vereniging, je kan dan ook met al je vragen hier over bij hem/haar terecht.

Kortom, er is genoeg begeleiding, binnen de vereniging en binnen jouw studie!

Wat is het verschil tussen VGSD en andere christelijke studentenverenigingen? Wat maakt de VGSD uniek?

De VGSD biedt een combinatie tussen de christelijke basis en alles wat het studentenleven te bieden heeft. Naast bijbelkringen en borrelavonden zijn er elke donderdag ook inhoudelijke activiteiten die nadruk leggen op het vormen in het christen zijn en academische vaardigheden. Denk bij deze activiteiten aan lezingen, ledenvergaderingen, culturele uitstapjes en discussieavonden.
Elke donderdag zijn er ook inhoudelijke activiteiten die nadruk leggen op het vormen in het christen zijn en academische vaardigheden. Denk bij deze activiteiten aan lezingen, ledenvergaderingen, culturele uitstapjes en discussieavonden.

De VGSD heeft een unieke structuur die ervoor zorgt dat wij een zeer hechte vereniging zijn. Als je lid bent, hoor je er ook echt bij. Wat dat laatste inhoudt valt het beste te merken tijdens een van onze Open Avonden. Kom dus vooral eens kijken en ervaar zelf wat ons anders maakt!

Wat kost het om lid te zijn?

De contributie bedraagt €10 euro per maand. De hoofdelijke omslag is gelijk voor iedereen, dus als jongerejaars hoef je niet meer te betalen dan iemand die al langer lid is.

Deze contributie is niet voldoende om alle grote activiteiten en weekenden te betalen. Voor deze activiteiten is het normaal om extra te betalen.

Wat en wanneer is het Novitiaat?

Het novitiaat is een intensieve kennismaking met de VGSD, welke een week duurt. Hierbij verblijf je in Delft, en maak je op hoog tempo kennis met de structuur, gebruiken en activiteiten van de VGSD, en bovenal ook met de leden. Doordat veel activiteiten plaats vinden in de stad, leer je Delft ook beter kennen. Het novitiaat van de VGSD heeft een ontgroenend karakter.

Dit jaar is het novitiaat van maandag 26 tot en met zaterdag 31 augustus 2019.

Meer vragen?

Heb je nog meer vragen, of weet je nog niet zeker of je lid wordt en wil je een keertje langskomen? Stuur een mail naar pr@vgsd.nl