F.A.Q.

Hoe word ik lid?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je in te schrijven. Je kan je bijvoorbeeld inschrijven als je aanwezig bent op een activiteit of soos. Daarnaast is het ook mogelijk je via de website aan te melden. Inschrijven kan hier, de deadline van het inschrijven voor 2024 staat op donderdag 22 augustus 2024 om 23:59. Dit is de donderdag van de OWee 2024.

Kan iedereen lid worden? Wat zijn de lidmaatschapseisen?

Alleen mensen die aan de TU Delft, Haagse Hogeschool Delft of InHolland Delft staan ingeschreven, kunnen lid worden. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze leden een kennismakingstijd doorlopen bij onze vereniging. Deze kennismakingstijd start met het novitiaat, waar verderop meer over valt te lezen. Het novitiaat vindt in 2024 plaats van maandag 26 augustus t/m zaterdag 31 augustus.

De VGSD is een gereformeerde vereniging en daarom vragen we bijvoorbeeld dat je instemt met dat de Bijbel Gods woord is. Voor eventuele vragen kun je mailen naar pr@vgsd.nl of stuur een appje via de button rechts-onderin!

Wat en wanneer is het novitiaat?

Het novitiaat is een intensieve kennismaking met de VGSD, welke een week duurt. Hierbij verblijf je in Delft, en maak je op hoog tempo kennis met de structuur, gebruiken en activiteiten van de VGSD, en bovenal ook met de leden. Doordat veel activiteiten plaats vinden in de stad, leer je Delft ook beter kennen. Het novitiaat van de VGSD heeft een ontgroenend karakter.

Het novitiaat vindt in 2024 plaats van maandag 26 augustus t/m zaterdag 31 augustus.

Voor meer informatie, contact ons. 

Ik zoek nog een kamer, kan de VGSD mij helpen?

De meeste VGSD’ers wonen samen in een huis met meerdere leden (de kasten). Hier wordt een met regelmaat verhuisd en er komt dan vaak een plek vrij voor nieuwe leden zoals jij! Op deze website staan alle kamers die binnenkort ruimte hebben voor nieuwe huisgenoten. Hier kan je ook aangeven als je wilt langskomen voor een instemming. Mocht je graag nog wat meer informatie willen of de kamers, of wil je op de hoogte worden gehouden over het kameraanbod, stuur dan even een mailtje naar pr@vgsd.nl

Ik ben onder de 18, maakt dat uit?

Nee, dat maakt niet uit. Iedereen die ingeschreven staat bij de TU Delft, Haagse Hogeschool Delft of InHolland Delft kan lid worden, dus ook als je onder de 18 bent.

Hoe ziet mijn eerste jaar bij de VGSD eruit?

In het eerste jaar van je studentenleven komt er een boel op je af. Een nieuwe stad en misschien wel op kamers, met alle vrijheden en verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. De VGSD wil graag dat je op je plek zit in Delft en binnen de VGSD zelf. Daarom vinden we het belangrijk dat je goed kennismaakt met de vereniging. Als eerstejaars mag je alle activiteiten bezoeken, en word je uitgenodigd bij verschillende “kasten” (studentenhuizen) om de leden te leren kennen. Bezoek je de activiteiten en ga je mee op de weekenden, dan zal je je snel goed op je gemak voelen bij ons.

Ik ken het ‘gereformeerde wereldje’ nu wel. Is de VGSD wel iets voor mij?

We snappen dat je deze vraag kunt hebben, omdat we zijn opgericht vanuit de gereformeerde vrijgemaakte kerk. Wij zijn ervan overtuigd dat de VGSD je verwachting zal overtreffen en dat het niet zo is dat er geen verdiepende discussies kunnen zijn over het geloof. Onze leden hebben behoefte de wereld te ontdekken met een open houding naar verschillende kerkstromingen. Elk lid heeft natuurlijk zijn eigen mening en zo kan men hele interessante discussies hebben over het geloof. Oppervlakkig blijft het dus zeker niet! Verder is de sfeer veel beter zelf te ervaren, kom dus vooral even kennismaken tijdens een van onze open avonden.

Zijn er veel verplichtingen?

Om de week op dinsdagavond hebben wij standaard onze bijbelkringavonden, hiervan wordt verwacht dat je daarbij bent. Verder is er bijna elke donderdagavond een activiteit, met aansluitend een borrel op de soosboot. Deze borrel is niet verplicht, maar wel een leuke gelegenheid om iedereen weer even te zien en op de hoogte te blijven van wat er gebeurd. Voor de rest geldt er wat in de beschrijving van het eerste jaar ook al genoemd wordt: hoe meer tijd je investeert, hoe meer contacten bij de vereniging je op doet en hoe meer plezier je hieraan zult beleven.

Is de VGSD te combineren met je studie?

Een vaak gehoorde reden om niet (of pas in het tweede studiejaar) lid te worden van een studentenvereniging is de veronderstelling dat een vereniging je studie negatief beïnvloedt. Maar hier wordt iets vergeten: wij zijn allemaal studenten en moeten allemaal studeren! Sinds de invoering van het BSA (bindend studieadvies) is er steeds meer druk op de studie komen te liggen. Het halen van je BSA heeft prioriteit. Om genoeg studietijd te garanderen vinden de meeste VGSD-activiteiten ‘s avonds plaats. Overdag is er zo genoeg tijd om te studeren. Zeker in het eerste jaar wordt er veel rekening gehouden met de tijd die het studeren kost. Juist in de tentamenperiodes staat studeren voorop: er worden minder activiteiten georganiseerd om daarna weer los te gaan!

Ook is er een studie kameraad voor elke eerstejaars. Deze mensen zijn er speciaal voor jou om je te helpen met je studie. Ze hebben/doen dezelfde studie (gedaan) als jij en weten dus wat lastige punten kunnen zijn in jouw studie. Zo kan je met al je vragen over je studie kwijt bij jouw studiekameraad.

Daarnaast is er in de de VGSD het patronen-systeem, waar je als eerstejaars een vader of moeder “krijgt” uit de vereniging, veelal met dezelfde of een vergelijkbare studie. Met hem of haar spreek je bijvoorbeeld af om samen te eten of iets anders te doen. Een patroon is er dus echt voor jou om je een beetje te begeleiden in de vereniging, je kan dan ook met al je vragen hier over bij hem/haar terecht.

Kortom, er is genoeg begeleiding, binnen de vereniging en binnen jouw studie!

Wat is het verschil tussen VGSD en andere christelijke studentenverenigingen? Wat maakt de VGSD uniek?

De VGSD biedt een combinatie tussen de christelijke basis en alles wat het studentenleven te bieden heeft. Naast bijbelkringen en borrelavonden zijn er elke donderdag ook inhoudelijke activiteiten die nadruk leggen op het vormen in het christen zijn en academische vaardigheden. Denk bij deze activiteiten aan lezingen, ledenvergaderingen, culturele uitstapjes en discussieavonden.

Daarnaast is de VGSD ook onderdeel van een uniek verband: VGS-Nederland. Dit bestaat in totaal uit 10 verenigingen in steden zoals Rotterdam, Utrecht en Groningen. Door het jaar heen zijn er amicale feesten door het land en zijn er regelmatig amicalen uit meerdere steden aanwezig. Ook is er één keer per jaar een paascongres waarin we met heel VGS-Nederland verdiepen in het thema. Volgend jaar is dat de donkere kant van de democratie. Daarnaast hebben we dan uiteraard ook een goede tijd met elkaar. Als laatste zijn er dan ook nog de onderlinge aXXies. Gedurende één week mogen wij naar zusterverenigingen en zusterverenigingen naar ons om leden te ontvoeren, in te breken op kasten of om bullen te stelen. VGS- Nederland kenmerkt zich dus in gezelligheid, academiciteit, maar ook zeker in studentikoziteit. 

De VGSD heeft een unieke structuur die ervoor zorgt dat wij een zeer hechte vereniging zijn. Als je lid bent, hoor je er ook echt bij. Iedereen kent elkaar. Wat dat precies inhoudt, valt het beste te merken tijdens een van onze open avonden. Kom dus vooral eens kijken en ervaar zelf wat ons anders maakt! 

Wat kost het om lid te zijn?

De contributie bedraagt €10 euro per maand. De hoofdelijke omslag is gelijk voor iedereen, dus als jongerejaars hoef je niet meer te betalen dan iemand die al langer lid is.

Deze contributie is niet voldoende om alle grote activiteiten en weekenden te betalen. Voor deze activiteiten is het normaal om extra te betalen.

Meer vragen?

Heb je nog meer vragen, of weet je nog niet zeker of je lid wordt en wil je een keertje langskomen? Stuur een mail naar pr@vgsd.nl of gebruik de Whatsapp knop op deze website (rechts onder in beeld)!