Kasten

Veel van onze leden wonen in verenigingshuizen, zogenoemde VGSD-kasten. Elke kast, bewoond door vier tot zes VGSD’ers, heeft zo haar eigen karakter, historie en eigenaardigheden. Ben je op zoek naar een kamer in Delft? Neem dan contact op met de kamercommissaris: pr@vgsd.nl

De kasten die op dit moment in de vereniging zijn, zijn de volgende:

BWS

Dit stokoude pand mag zich verheugen in grote naamsbekendheid binnen de gereformeerde academische wereld. Niet in het minst door illustere oudbewoners is de BWS bekend komen te staan als exponent van Delftsche studentikositeit. De weinigen die dat heden ten dage nog kunnen en willen uitdragen weten de weg naar De Kast al jaren te vinden. Zolang de bouwkundige staat mogelijkheden biedt voor menselijke bewoning zal de BWS de VGSD blijven verheffen. 

EduP

Hoewel men het niet zal toegeven, is de EduP het huis waar elke VGSD-er zou willen wonen. De gezonde lucht die op 11 hoog beschikbaar is, de beamer in de o-zo-fijne, ozon-vrije GR, twintig vierkante meter kamers… De EduP heeft het allemaal. Aangezien de bewoners de heerlijkheid des EduPs niet voor zichzelf willen houden, staat de deur altijd open (behalve als hij dicht is) en komt het zestal gezellige mensen wel eens ongevraagd op een andere kast logeren. 11 hoog, yolo, swek, ah yeah, latuhr!

default img

Halte Boszicht

Tegenstellingen zijn er in alle soorten en maten, zo ook op deze kast. Soorten zijn er genoeg, maten des te meer. Halte en Boszicht, een oord van opgeruimdheid, maar ook van chaos. Van Boszicht-boven en Boszicht-beneden. En vergeet de zolder niet, het totale tegenovergestelde van de kelder, waar de frituurdampen 12/6 doorgaan en het altijd druk is. Druk is het sowieso, want al wonen er enkel mannen, vrouwspersonen komt men hier ook geregeld tegen. Dat brengt ons weer terug bij tegenstellingen. Zo wonen in deze buurt studenten, maar klaarblijkelijk ook mensen. Studenten met ventilatie en mensen met isolatie. Ook binnen de groep studenten vallen verschillen te bemerken. Zo zijn er studeerders en soggers, papzakken en kasten, bezet gebied en vrije vogels, civielers en de benedenverdieping, bestuurders en sjaars, pannenkoekenschransers en pannenkoekenbakkers, toeteraars en schreeuwlelijken. Over dit pand zelf is minstens zo’n lange opsomming te geven. Het stamt uit 1930, maar werd pas in 1991 prominent, bevat WC’s en wasbakken, er ligt laminaat, maar ook gewoon houtprint, het bevat een keuken, maar ook een balzaal, er staat al een deel van deze opsomming hierboven en een deel hierbeneden, het is een thuis geweest voor aftaaiers, maar nu weer voor actievelingen, er is vaak rook, maar weinig vuur, er wordt FIFA gespeeld, maar Suits gekeken, er is een douche, maar geen slot, een koelkast, maar (weer) geen bier, sjaarskamertjes en volwaardige leefruimtes.

Over één ding zal geen tegenstelling bestaan: Boszicht heeft een goede tijd!

SIS50

Sterke koffie? Check.Rommelige tuin? Check.Reïncarnerende huismuis? Check.Roze poedel? Check.Overgedimensionaliseerde geluidsinstallaties? Check.Leuke bewoners? Check.”

SIS50 – Wij Zijn Leuk

Derde Wereld

Ergens in het zuiden van Delft in het prachtige Tanthof flaneert een kast, jong en vitaal als ze is. Hoewel de naam Derde Wereld ander dingen doet denken is thuiskomen bij ons alsof u in sprookje beland. Bij binnenkomst wacht daar dan ook het sprookjesbos op de muur vol wijsheden en andere uitspraken. Elke kamer is van ongekende grootte en bezit een romantische Frans balkon. Dit klinkt al allemaal geweldig maar het is nog niet het einde van dit sprookje. De Derde Wereld geniet namelijk ook een gr met panoramische uitzicht op het mooie Tanthof. Kortom, pak uw spullen en maak de tocht naar dit sprookje, de deur staat altijd open.

DSW

Het enige adres van de VGSD kasten dat duidelijk naar Delft verwijst en tegelijkertijd de enige kast die niet binnen de bebouwde kom van Delft ligt. Al noemen ze zichzelf tegenwoordig liever ‘het Oostblok’. Echter, zoals elke vis zich meer thuis voelt in het open water, voelt de DSW’er zich op z’n plek buiten de kom. En dat bewoners van Delft zich daar wel in kunnen vinden, blijkt uit de verbastering van het lied ‘Wien Delfgauws bloed in d’aed’ren vloeit’. Het prachtige vergezicht dat onze kast te bieden heeft, het warme licht van de glastuinbouw en de rustieke invloed die op het balkon ervaren kan worden doen u zich wanen in een paradijslijk oord. Deze zaken geven een totaal nieuwe dimensie aan het begrip ‘wonen aan het water’. Overschrijd uw grens: kom eens langs in het prachtige Delfgauw, gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Fort Juliana

Een stukje authentiek Delftse geschiedenis, midden in de moderne chaos. In deze sinds 1913 bestaande vesting, worden bewoners beschermt door eeuwenoude muren tot in de hoogste torens toe. In dit gezaghebbende huis, wat zich als schuilplaats biedt voor al wat kruipt en ademt, huizen al sinds april 2010 VGSD’ers. Ze is opgericht op 31 maart 2010 toen de Hopman zijn voet over de drempel zette, en haar poorten opende.

Als u behoefte heeft aan een knuffel van de natuur, kunt u ook bij het Fort terecht. De kast kent namelijk ook een echt paradijs met allerlei flora en fauna, die in de tuin kunt bezichtigen maar uiteraard ook in de gootsteen, en nog meer edele plaatsen in dit sierlijke huis. Ook zeer bekend is de blokhut achter in de tuin. Tussen dit alles scharrelt Juliana trots rondt; zo pikt ze hier en daar een graantje mee. De vraag is alleen: voor hoelang nog?

Graag verwelkomen we amicalen en verenigingsgenoten hier in ons huis, waar het bier altijd koud klaar staat! Uiteraard A-merk bier aangezien bier waar bier op staat geen bier is. Want zeg nou zelf; wat is de definitie van een definitie!? Bovendien heeft elk ding zo zijn voordeel en zijn nadeel. Verwelkom de Schie, zwemmen zul je, zet niets met pakjes neer, maar brainstorm tot de sjaarsvrouw gehuwd is!

default img

De Schietbaan

De Schietbaan, de enige kast binnen de oude stadsgrenzen van Delft. Het VGSD-huis ligt middenin het centrum op steenworp afstand van het stadhuis, de nieuwe kerk en gril ruimte Alev. De legende gaat dat Willem van Oranje hier nog gewoond heeft. Al sinds 9 april 2002 is de Schietbaan het lichtend voorbeeld voor de overige kasten der VGSD. Gezegend met een grandioze portie studentikositeit is dit huis de singulariteit van het fenomeen zelve. Opgericht door Ensing, De Jong I, Vreugdenhil sr. en De Jong II begon een nieuw tijdperk voor dit al veel oudere pand. Sindsdien hebben er immer vier en soms vijf bewoners geresideerd in dit goed onderhouden pand. De Schietbaan heeft haar prominente positie binnen de VGSD meermaals en overvloedig bewezen.

BaSIS

Op de BaSIS leven 6 VGSD-ers, boven zij die zichzelf leuk noemen en naast hazenbewonderaars. SIS 52 zoals het in de volksmond heet, wordt door haar 6 bewoners en ook haar ex-bewoners met veel trots steevast de BaSIS genoemd. Het pand werd begin 20ste eeuw gebouwd om in de jaren 80 een kast van de VGSD te worden. Sinds haar oprichting heeft het huis aan de basis gestaan van veel succesvolle VGSD-carrières en bracht zij een respectabele hoeveelheid bestuurders voort.

Vandaag de dag bestaat het huis uit 1 HO met Playstation, 1 o.t. bestuurder, 1 abactis, 1 misschien wel f.t. bestuurder met Playstation en 2 kunstzinnige sjaars, tevens HJ’s. De bewoners worden door buitenstaanders soms klam genoemd, maar dit komt enkel voort uit onbegrip. De bewoners zullen immer blijven borrelen en Fifa spelen. Eventueel op de huisbeamer. Ook bezit het huis een door de huisbaas terug in gebruik genomen huisartefact, wat een hypothetische HJ tot een flinke portie daadkracht kan aansporen. Het huislied moet uiteraard ook genoemd worden.

Al met al: De BaSIS Hoog!